100 VITE BAUHAUS


NJË TRASHËGIMI PËR MBARË BOTËN

Bauhaus/ © Colourbox

 

Idealet e shkollës Bauhaus jo vetëm që kanë lënë gjurmë në fushën e dizajnit dhe arkitekturës, por kanë ndryshuar edhe parimet teorike. Në Weimar, vendlindjen e Baushaus, sot e kësaj dite një prej universiteteve punon sipas parimeve të themeluesve të kësaj shkolle. Ndryshe nga ai, shumë institute të tjera që punonin në frymën e Bauhaus janë mbyllur.

Autori:Wolfgang Mulke punon si korrespondent i pavarur për gazeta të ndryshme dhe shkruan artikuj për tema të ndryshme sociale, ekonomike, ekologjike si dhe për politikat e mbrojtjes së konsumatorit.

 

Dizajn minimalist, thjeshtësi dhe efikasitet – kështu donte ta ndryshonte botën Bauhaus. Tetë gjëra që duhet t’i dini për shkollën Bauhaus:

(1) Utopia e njeriut të ri (2) Fryma e shkollës Bauhaus (3) Nga revolucioni grafik deri te shkolla e arkitekturës (4) Shkrimi me shkonja të vogla (5) Vendi i gruas në shkollën Bauhaus (6) Çmenduria e mbrëmjeve me kostume (7) Shpotia (8) Kulti i sekteve në shkollën Bauhaus

Autorja: Nadine Berghausen është historiane arti, redaktore dhe gazetare.

 

Tetë gjëra që duhet t’i dini rreth Bauhaus

Bauhaus/ © Colourbox

 

T’U JAPESH FORME PROCEVE JETESORE

Bauhaus/ © Colourbox

 

Me anë të artit avantgardë shkolla Bauhaus kishte për qëllim të arrinte ndërtimin e banesave sociale, që mund t’i përballonte kushdo. Objektivi kryesor ishte që me anë të dizajnit revolucionar t’i jepej formë një jete të re për një shoqëri që po ndryshonte.

Autorja: Nadine Berghausen është historiane arti, redaktore dhe gazetare.

 

Kreu i faqes ↑