Slider

Muzikë

Himara International Music Festival "Duke krijuar traditë"

Pas gati dy vitesh abstinencë artistike për shkak të pandemisë, Festivali Ndërkombëtar i Muzikës në Himarë feston premierën e tij. Edicioni përurues, 5-11 gusht 2022 synon të krijojë një traditë që e vendos trashëgiminë lokale në axhendën muzikore evropiane.

Artistë të njohur japin koncerte bashkë me talente të rinj, ndaj dhe Festivali Ndërkombëtar i Muzikës Himarë dëshiron të pozicionohet si një platformë shkëmbimi muzikor. Në të ardhmen, ky aspekt do të thellohet, punëtoritë dhe bisedat e hapura do të plotësojnë programin e larmishëm muzikor. Përveç muzikës klasike, këtu gjejnë vend stilet si etno, improvizimi dhe xhazi. 

Shfaqjet fillojnë çdo ditë në orën 20:00. Festivali do të hapet më 5 gusht me dyshen Paris Hora Zero, i përbërë nga Loanh Mirande në violinë dhe pianisti Rea Veizi. Celistja kubaneze e xhazit, Ana Carla Maza do të mbyllë Festivalin Ndërkombëtar të Muzikës në Himarë me prezantimin e albumit të saj Bahia.

9 gushti mund të konsiderohet si një ‘mbrëmje gjermane’, në të cilën pesë muzikantë të lidhur me Gjermaninë, Kuarteti Berlin-Tokio dhe Endri Nini, do të magjepsin publikun me muzikën e dhomës. E themeluar në vitin 2011 nga studentë të muzikës nga Berlini, Quartet Berlin-Tokyo ka fituar që atëherë çmime të shumta. Endri Nini ka lindur në Shqipëri në vitin 1984. Ai studioi piano në Karlsruhe, Londër dhe Hanover. Bashkëpunimet dhe performancat e tij solo e kanë çuar atë deri në Kinë.