Slider

Teatër

“Mbi të vërtetën dhe gënjeshtrën në një kuptim ekstra-moral” nga Peter Stamer, performuar nga Frank Willens

Fragmente pas vdekjes. “Në një qoshe çfarëdo të universit, përbërë prej sistemesh të panumërta diellorë vezullues, ishte një yll mbi të cilin kafshët e mençura shpikën dijen. Ishte minuta më prepotente dhe hipokrite në "historinë botërore": por vetëm një minutë. Pas disa frymëmarrjeve të natyrës, ylli ngriu dhe kafshët e mençura duhet të vdisnin. "(Friedrich Nietzsche, 1873)

"Pa Niçen nuk do të kishte mendim bashkëkohor, dhe për këtë arsye ndoshta as trup bashkëkohor." Unë e shkruaj këtë ndërsa ndjek provat ku kërcimtarët nuk bëjnë asgjë tjetër përveçse shtyhen vetvetiu përtokë, shtyhen larg saj dhe stërvisin muskujt e tyre, mbajnë tendinat fleksibël. Niçe e bën pikërisht këtë. Ai shkruan kundër gravitetit të të menduarit dhe kështu stërvit muskujt e të menduarit, ai shkruan kundër plogështisë së mendimit dhe e vë atë në lëvizje. Fjalët e tij kanë peshë, mendimi i tij ka një trup. (Peter Stamer)

Kjo performancë mbështetet nga Goethe-Zentrum Tirana.

Peter Stamer (DE / A) punon si regjizor, performues, kurator, autor dhe mentor në fushën e artit bashkëkohor. Në punët e tij të fundit krahas vënies në skenë së Niçes "Mbi të vërtetën dhe gënjeshtrën në sensin ekstra-moral", përfshihen përveç të tjerash projekti ndërkombëtar "Një Arkeologji e së Ardhmes” në Berlin, Vjenë dhe Kajro (2013), nga i cili në vitin 2016 lindi botimi "Si të bashkëpunojmë? - Duke vënë në pikëpyetje bashkësinë në artet skenike“, instalacioni performues me filmin" 26 Letra për Deleuze "(EMPAC New York) 2014," Cirku i Jetës A-Z "(së bashku me Yosi Wanunu) në Tanzquartier Vjenë (2015) ose përshtatja teatrore e tregimit të Franz Kafkës "Në Koloninë Penale" në Muzeun e Artit Modern të Vjenës (2019).

Frank Willens (SH.B.A. / DE) është kërcimtar, koreograf dhe performues. Ai u rrit në Kaliforni dhe ka jetuar dhe punuar në Berlin që nga viti 2003. Ndër projektet e tij artistike përmendim "Gimme Shelter" (2010), "Schweigstück" (2011), "Drejt një tjetër mrekullie" (2014) dhe një kontribut për X-Firmen në „Theater der Welt“ në Mannheim 2014. Në 2015 Frank Willens zhvilloi një projekt artistik në bashkëpunim me Transform Festival Leeds dhe në 2016 drejtoi një program rezidence në muzeun e artit në Bonn. Solo-ja e tij e re "gjashtëdhjetë minuta drejt të qenurit këtu ose asaj që mund të bëjmë derisa të bëjmë atë që mund të bëjmë" pati premierën në janar 2017 në dok 11 në Berlin. " Mbi të vërtetën dhe gënjeshtrën në një kuptim ekstra-moral " është bashkëpunimi i pestë me Peter Stamer.E enjte, 15.10.2020
ora 19:00
Tiranë, Pazari i Ri

Ky aktivitet është pjesë e Tetorit Gjerman 2020 "Perspektiva: Evropa".